Kullanıcı Dostu Arayüz
Recruiter İnsan Kaynakları (İK) Yazılımı
Ana Sayfa / Özellikler / Kullanıcı Dostu Arayüz
Basitlik
İnsan Kaynakları Yazılımının oldukça basit ve kullanıcı dostu bir arayüzü vardır. Bu arayüz; işe alım süreçlerinizdeki tüm gereksinimlerinizi eksiksiz ve doğru olarak yerine getirebilmeniz için yazılım ekibimiz tarafından özel olarak tasarlanmıştır. Kullanıcı arayüzü tasarımlarında, temel uluslararası UI/UX ilkeleri baz alınarak yapılan kullanıcı deneyimi analizlerinde elde edilen veriler kullanılmıştır.
Senaryolarla Analiz
Öncelikle, Aday Takip Sisteminde işe alım sürecinin uçtan uca tüm alt senaryoları oluşturulmuştur. Daha sonra, her bir senaryo, kullanıcının en az tıklama ve veri girişi yapmasını sağlayacak şekilde sadeleştirilerek revize edilmiştir. Sadeleştirmeler sırasında; her bir senaryonun en az sayfa içermesi, her bir sayfanın da en az arayüz bileşeni içermesi, gereksiz ve eksik bilgi içermemesine dikkat edilmiştir.
Daha sonra, sadeleştirilmiş senaryolarda elde edilen ekranların taslakları İnsan Kaynakları Yazılımında oluşturularak, bu taslak ekranlarıyla, her bir senaryonun uçtan uca gerçeğe en yakın testleri yapılmıştır. Testlerde elde edilen geri bildirimlerle kullanıcı arayüzleri üzerinde son revizeler yapılmıştır.
UI/UX Kuralları
İK Yazılımının tüm arayüz tasarımlarında genel olarak aşağıdaki kurallara uyulmuştur:
⦁ Gereksiz bilgi içermemesi: Kullanıcının önüne aynı sayfada birçok bilgiyi sunmak, kafa karışıklıklarına ve aranan bilginin bulunmasında zaman kaybına neden olmaktadır. Bu yüzden, tüm sayfalar gereksiz hiçbir bilgi içermeyecek şekilde sade, basit ve anlaşılır şekilde tasarlanmıştır.
⦁ Tekrarlanan bilgi içermemesi: Bir sayfada bulunması gereken bilgi ne kadar önemli olursa olsun, tekrarlandığında, karmaşıklığa neden olur, kullanıcının aynı sayfada daha fazla bilgiyi okumak zorunda kalmasına ve dolayısıyla kullanıcının dikkatinin dağılmasına neden olur. O yüzden, tüm sayfalarda tekrarlanan bilgiler kaldırılmıştır.
⦁ Eksik bilgi olmaması: Aday Takip Yazılımında kullanıcının işe alım süreçleri boyunca ihtiyacı olan tüm bilgileri arayüzlerde bulamaması, sürecin devamlılığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, tüm sayfalarda bilgilerin eksiksiz şekilde kullanıcıya sunulması sağlanmıştır.
⦁ Doğru bilginin doğru yerde olması: İK Yazılımında tüm arayüzlerde, doğru bilginin, doğru ve ilgili olduğu yerde olması da büyük önem arz etmektedir. Gerekli, tekrarsız ve sadeleştirilmiş bilgiler doğru sayfalarda ilgili olduğu yerlerde kullanıcıya sunulmalıdır. Böylece, arayüzlerin, bilginin ve dolayısıyla tüm sürecin toplam karmaşıklığı en aza indirgenmesine katkıda bulunulmuş olur.
⦁ Bir işlemin en az tıklama ile yapılabilmesi: Aday Takip Sisteminde arayüzlerde, işlemlerin en az tıklama ve veri girişi ile yapılması; tüm sürecin toplam süresini ve karmaşıklığını en çok etkileyen etmenlerden biridir. Bu nedenle, olası tüm işlemlere ait senaryolar en ince ayrıntısına kadar incelenmiş ve tüm sayfalar en az tıklama ve veri girişi yapılacak şekilde tasarlanmıştır.
⦁ En az sayfa kullanılması: Aday Takip Yazılımında, arayüzlerde, ne çok az, ne de çok fazla sayfa oluşturulmuştur, olması gereken optimum sayıda sayfa oluşturularak karmaşıklığın azaltılması sağlanmıştır.
⦁ Her sayfada en az bileşen kullanılması: Aday Takip Yazılımında, sayfalarda kullanılan metin, düğme, seçenek vb. tüm bileşenlerin sayısı azaltılarak, işlemlerin hızlıca yapılması sağlanmıştır.
⦁ Bilgiye erişimin kolaylaştırılması: Tüm arayüzlerde, sayfalar arası linkler verilerek, erişim hızının artırılması sağlanmıştır.
⦁ En az sayıda renk kullanılması: Aday Takip Sisteminde, arayüzlerde kullanılan renklerin tonları ve sayısı büyük önem arz etmektedir. Renklerin kullanıcının gözlerini yormayan ve veriler arasındaki farklılıkları kolayca ortaya koyabilecek tonlarda olması gerekir. Ayrıca, görsel karmaşıklığa yol açmaması için mümkün mertebe en az sayıda renk ve renk tonu kullanılmıştır.
⦁ İyi bir dil ve terminoloji kullanılması: İnsan Kaynakları Yazılımı, çok dilli kullanımı desteklemektedir. Aday Takip Sisteminde Türkçe dil kurallarına uyulmasına özenle dikkat edilmiştir. Ayrıca, tüm bilgilerin ve terimlerin İnsan Kaynakları terminolojisine uygun olmasına çalışılmış, aynı bilgiyi ihtiva eden bilginin birçok yerde fakat şekillerde isimlendirilmesinin önüne geçilmiştir.
Özetle, İK Yazılımı tüm arayüzlerinde, kullanıcılar en az sayıda ve en doğru terimler kullanılarak bilgilendirilmiştir.
İnsan Kaynakları (İK) Yazılımı